Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

БОЛЕСТИ И НЕДЪ3И

УМЪТ НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


БОЛЕСТИ И НЕДЪ3И




Дoкaто човек е с ума си, до тогава само той е силен. 13-15.



Най-малкото нарушаване в дейността на човешкия ум създава известна дисхармония между мислите и чувствата на човека. Той е постоянно уморен и дето седне, веднага заспива. 25-19.



Повечето болести се дължат на липса на светлина в човешките умове. 30-6.



Съмнението е недъг на ума. Този недъг трябва да се изхвърли от човека. Умът трябва да се освободи от своите недъзи. 27-182.



Човек трябва да бъде способен да не се тревожи. Колкото повече се вълнува, умът му не е свободен да възприема нещата правилно. В това положение, той изпада в обезсърчение.82-212.



Разумната природа разполага с ред начини и методи, когато иска да изправи хората, когато иска да посочи грешките им. Например, ако ти направиш една малка погрешка в естествения ум, тя ще ти напомни само, леко ще те накаже, като ти изпрати слаба хрема. Ако грешката ти е в природния ум, тя ще ти изпрати треска, придружена със силна температура. Ако грешката ти е в разума, тя ще ти изпрати болестта коремен тиф или петнист тиф. Колкото по-нагоре се качваш и грешиш, толкова и болестите, които природата ти изпраща, са по-лоши. Ако грешиш при моралните чувства, ще страдаш от такава ужасна неврастения, каквато медицината не познава. Ако грешиш в личните чувства, много ще се дразниш. Тогава Сатурн ще има влияние върху тебе и ти ще виждаш само обратните, отрицателните черти на живота. И най-после, ако грешиш в индивидуалния живот, няма да постигнеш нищо от това, което желаеш. 76.8-58.



Когато човек повдигне ума си в култ и мисли как повече знания да придобие, стомахът в него ще пострада. 47-184.



Когато стомахът греши, мозъкът се наказва; когато мозъкът греши, стомахът се наказва. 47-184.



Ако стомахът и дробовете са слабо развити, и умът е слаб. 90-30.



Азотът е, който урегулира силите на мисълта, на живота. Ако в някоя ваша мисъл се изгуби азота, тя става взривна... Тази сила, която се съдържа в азота, е свързана с нервната система и с мозъка. Ето защо, щом почне да се намалява или да се губи азота, в ума на хората се заражда безпокойствие. Така, че някои хора полудяват, или получават апоплексически удар, се дължи на липсата на азот, липса на неговите сили в мозъчното вещество, вследствие на което организма. Щом се изгубва равновесието, кръвообращението вече не става правилно в мозъка, явява се прилив на по-вече кръв в главата, която кръв, като не може да се оттегли назад, блокира известни центрове на мозъка, предизвиква удар и тия блокирани органи се парализират. 433-13.



Има случай, когато търпението произвежда обратни резултати. За пример, някой търпи, отстъпва на този - на онзи, и в резултат умът му постепенно отслабва. Ние препоръчваме търпението само тогава, когато умът постепенно се укрепва. Предприемайте само тaкaвa paбота, която усилва дейността на ума. 38-124.



Добрите мисли подържат здравословното състояние на мозъка. 144-127.






НАГОРЕ